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LEGAL ETHICS OPINION 1081  DOMESTIC RELATIONS –    
      CONTINGENT FEES. 
 
 
   You have requested an informal, advisory opinion from the Virginia State Bar Standing 
Committee on Legal Ethics concerning a proposed retainer agreement which was 
formalized between you and a client on June 12, 1985.  Your client, 29 years old, retained 
you to file a suit against her father for child abuse which occurred when your client was a 
child. In the retainer agreement, you and your client agreed that your fee would be $100 
per hour and that the client would provide you an initial retainer of $2,500. It was agreed 
that the client would continue to pay you, even after the initial retainer was expended, 
until the matter was settled. In the event of a judgment or a settlement, you would be 
entitled to one-third of such sums received, but from that proportion it was agreed that all 
of the hourly fees your client had up to that time paid would be deducted. In the event 
that your share of such a judgment or settlement was less than the hourly sums received, 
you would not be entitled to any part of such judgment or settlement, but neither would 
you be required to forfeit any part of fees due or paid. 
 
   Your client's present counsel has accused you of acting unethically by entering into this 
retainer agreement. 
 
   In L E Op. No. 189 the State Bar set forth its reluctance to approve contingent fees in 
domestic-relations cases. The Committee opined in that opinion that contingent fees are 
to be approved in domestic-relations cases only in circumstances where the impact on 
human relationships will clearly not be adversely affected. The Committee does not 
believe the situation which you described falls under the guidelines of L E Op. No. 189. 
 
   Therefore, the Committee refers you to DR:2-105(C), which states "A fee may be 
contingent on the outcome of the matter for which the services are rendered, except in 
criminal cases or other matters in which a contingent fee is prohibited by law. A 
contingent fee agreement shall state the method by which the fee is to be determined, 
including the percentage or percentages that shall accrue to the lawyer in the event of 
settlement, trial, or appeal, expenses to be deducted from the recovery, and whether 
expenses are to be deducted before or after the contingent fee is calculated. Upon 
conclusion of a contingent fee matter, the lawyer shall provide the client with a closing 
statement showing the fee and the method of its determination." 
 
   The Committee believes that the contingency agreement which you entered into with 
your client complies with the requirements of DR:2-105(C). The Committee does advise 
that upon conclusion of the matter, you should provide the client with a closing statement 
showing the fee and method of determination. 
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   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.5(d)(1) and Comment [3a] codify the 
circumstances in which lawyers may handle family law matters on a contingent fee basis. 


